Akcija

NAJAVA – Posljednji Srbin u Hrvatskoj (2019)

Srbi i Hrvati…i Slovenci…tri bratska naroda koji žive jedan do drugoga, ali poput većine susjeda, ne podnose se, pa se se još uvijek prepucavaju, tj. prepucavamo se oko ustaša, partizana i četnika i bavimo pitanjima “gdje si bio 91.”, odnosno (čak) 41.! Kada se sve to uzme u obzir, uopće nije upitno hoće li domaći film redatelja i scenarista Predraga Ličine, otkačena zombie komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj u kojoj osiromašenu Hrvatsku spašavaju slovenski znanstvenici i srpska krv, izazvati kontroverze kod domaće publike, “bujicu” hejt komentara, možda čak i prosvjede.
Dakle, radnja ovoga filma je smještena u bližu budućnost, u Hrvatsku sedam godina nakon bankrota, gdje je mala grupa bogatih još bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se svi (još uvijek) bave klasnim razlikama, na svjetskoj razini vodi se još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju od toga da zarate, osvoje, unište, pa čak ni ubace zombi-virus među ljude.
Posljednji Srbin u Hrvatskoj je snimljen u ko-produkciji Hrvatske i Srbije, tj. u ko-produkciji hrvatske Kinorame i srpske Art & Popcorn uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, te su na njemu radili domaći i srpski filmaši. Primjerice, za maske, prostetiku i specijalne efekte je bio zadužen Miroslav Lakobrija, a u filmu između ostaloga glume Hristina Popović i Sergej Trifunović, te Krešimir MikićTihana LazovićDado ĆosićDušan BućanMarina RedžepovićBojan NavojecNikša ButijerRene BitorajacJudita FrankovićDražen ČučekRobert UgrinaJanko Popović Volarić, pa čak i Severina Vucković! Film u domaća kina dolazi 28. veljače, ali nemojte se začuditi ako film zabrane za prikazivanje jer pojedinci naprosto neće shvatiti zajebanciju (na svoj račun).

IMDB

Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svjetskoj razini vodi se još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju zaratiti, osvojiti, uništiti, pa čak ni ubaciti zombi-virus. 

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.