Specijal

Moja (gotovo cijela) Blu Ray i DVD kolekcija!

Moja filmofilska sjećanja sežu negdje do 7 godine života. Naime, sjećam se da sam taman bio krenuo u prvi razred, kada me je šest godina stariji bratić počeo “upoznavati” sa sabranim dijelima Bruce Lee-a, Van Dammea, Schwarzeneggera i ostalih štemera, a ja sam guštao gledajući te filmove. Kako sam odrastao i ljubav prema filmu je rasla sve više i više, te gotovo da nije prošao vikend a da se frend i ja nismo zaletjeli do najbliže nam videoteke (koja i nije bila baš tako blizu) i posudili 3-4 filma, koja bi zatim pogledali u ta dva dana odmora od škole.
Ja sam svoj video-rekorder nabavio, zapravo dobio, dosta kasnije, tek u 7. ili 8. razredu, kao poklon za krizmu. I s time je zapravo započelo moje “kolekcionarsko putovanje”. Džeparac sam većinom trošio na VHS kazete koje sam kupovao uglavnom po videotekama, na takozvanoj “stalnoj posudbi”. Tek tu i tamo bih kupio koji VHS u dućanu, jer su po dućanima VHS kazete tada koštale slično kao i danas 4K blu rayevi.

Uglavnom, u međuvremenu sam krenuo u srednju školu, a VHS kolekcija najdražih mi filmova je polako rasla i rasla. No, ubrzo je došao novi milenij, a s njim i novi medij – DVD! S početka sam odbijao pomisao da se “prebacim” na DVD, unatoč činjenici da je kvaliteta DVD-a bila velike bolja u odnosu na VHS, no bilo mi je nekako mrsko započinjati sve ispočetka. Ipak, kada sam shvatio da je “DVD format budućnosti”, još uvijek nevoljko, počeo sam se postepeno prebacivati na DVD, iako još uvijek nisam bio izbacio VHS iz jednadžbe. Nastavio sam i dalje kupovati VHS kazete, ali DVD kao format je definitivno sve više i više plijenio moju pozornost.
A onda je koju godinu kasnije stigao i Blu Ray! Format bolji i od samog DVD-a! Bilo je i više nego očito da je vrijeme da umirovim svoje VHS kazete koje su na kraju završile na tavanu, gdje su još i dan danas. Ubrzo se počelo pričati i o tome kako će i sam DVD uskoro u ropotarnicu povijesti, pa ovaj put nisam htio riskirati, te sam brže bolje uhvatio val i počeo sakupljati filmove i na Blu Rayu. Srećom, DVD se eto zadržao sve do danas.

U glavnom, život ko život, ide svojim tijekom…završio sam srednju, završio sam fax, počeo raditi, našao djevojku, oženio se…dobio klince. Kada se supruga useljavala k meni, znao sam da će se moj život u potpunosti izmijeniti, te da će moj filmofilski i kolekcionarski hobi pasti u drugi plan. Moja soba je do tada izgledala kao i soba svakog filmofila i geeka…filmski plakati po zidovima, a filmovi i figurice na svakom koraku. No, sve to je moralo ići van! Srećom, ne van iz kuće, već van iz spavaće sobe.

I tako sam ja sa svim svojim filmovima i ostalim filmofilskim sitnicama završio u jednoj maloj “2 sa 2” sobici koja je prvotno bila tek ulaz na tavan, ali je eto prenamijenjena za “moj ured”. Filmove sam uglavnom potrpao u kutije, plakate zarolao, a figurice pospremio. I dalje sam nastavio skupljati filmove, kako na DVD-u tako i na Blu ray-u, no mjesta je bilo sve manje i manje, pa su se ubrzo oko mene počele stvarati male hrpice. Dugo sam ja radio i boravio u tom svom “kreativnom neredu”, dok me supruga dobronamjerno svako malo bockala riječima “da bi možda trebao malo srediti tu svoju sobicu”.
Prošle godine sam joj napokon odlučio stati na kraj, te “zasukati rukave” i urediti svoj brlog. Kupio sam police, izbacio sve van, i napokon posložio svoju filmsku kolekciju na police, baš onako kako to treba da bude. A sve to sam odlučio usput i snimiti, što je rezultiralo dvosatnim video pregledom moje gotov cijele DVD i Blu ray kolekcije.

Kao što piše na samom početku videa, ovo sam snimio u rujnu 2018., ali je zbog moje lijenosti i poslovnih obveza video stajao u montaži punih 7 mjeseci. Nekoliko stvari se izmijenilo u međuvremenu. Kao prvo, moja kolekcija je porasla za kakvih 200-injak, možda i malo više naslova, pa ću kroz kakvih godinu dana sigurno napravi još jedan video o svojoj DVD i Blu ray kolekciji! Kao drugo, ošišao sam se, iako, nije da je to uopće važno.
Pretpostavljao sam da bi ovaj video pregled kolekcije mogao trajati kakvih 40-50 minuta, no, čini se da ni jedan video kod mene ne može trajati ispod 2 sata, pa tako ni ovaj. Kako bih vam olakšao gledanje, u opisu videa sam stavio takozvane timestampove, te sam podijelio video pregled po policama, pa si možete organizirati gledanje. Nadam se da će vam se video svidjeti, te slobodno nabacite koji like ili share, ili pak komentar. Volio bih čuti da li i vi sakupljate filmove, i koliko naslova imate u svojoj kolekciji?

6 replies »

  1. Respektabilna kolekcija 😉 Die Hard 3 u HR izdan samo u DVD formatu, slučajno naletio na primjerak na kiosku

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.