Dobar Loš - s Ruba

Dobar, loš – s ruba: Avengement (2019)

Akcija, Krimi, Triler, Drama/2019./Velika Britanija

REŽIJA:  Jesse V. Johnson

SCENARIJ:  Jesse V. Johnson, Stu Small

ULOGE: Scott Adkins, Craig Fairbrass,Thomas Turgoose, Nick Moran

TRAJANJE: 90

SINOPSIS 

Cain Burgess je mladi MMA borac koji se trudi biti pošten i pokušava se kloniti nezakonitih radnji, iako mu je stariji brat glava kriminalne organizacije. No u konačnici, Cain je primoran da ipak prekrši zakon, zbog čega završi u zatvoru. Tamo će Cain proći nezamislivu torturu, i biti primoran da postane “krvožedna zvijer” ukoliko želi preživjeti. Kada mu se ukaže prilika za bijeg, Cain iskoristi tu priliku, te se vrati u svoj stari kvart, kako bi se osvetio onima zbog kojih je postao hladnokrvni ubojica.

Avengement je peti (uzastopni) zajednički projekt Adkinsa i redatelja Jesse V. Johnsona, koji je po svemu sudeći Adkinsa ovdje pustio “sa lanca”, i dao mu priliku da (napokon) zasja glumački u svom punom sjaju! A to je rezultiralo Adkinsovom najboljom i najluđom glumačkom izvedbom do sada! Na neki način, Avengement je poput onih mnogobrojnih viceva u kojima “taj i taj” uđe u kafanu i naruči pivo, i onda na kraju to bude neka dobra fora. Samo, Avengement nije vic, a taj netko je Scott Adkins, koji uđe u kafanu i naruči pivo te započne svoju priču, a onda izbije pakao, pa na kraju dobijemo izvrstan film!

Sve do prije par dana, kada je i službeno potvrđeno da je Robert Pattinson definitivno novi Batman, tjednima se špekuliralo o tome tko bi mogao, odnosno tko će biti novi vitez tame!? Nabacivala su se raznorazna imena, od Jona HammaJakea Gyllenhaala, preko Armie Hammera i Ryana Goslinga, pa sve do Lukea Evansa i Charlie Hunnama. A jedno od imena koje je znalo iskočiti s vremena na vrijeme je bilo i ono britanske akcijske zvijezde Scotta Adkinsa.
U cijeloj toj priči Adkins je bio totalni underdog, malo poznat široj javnosti sa jako malo šansa da uistinu u konačnici obuče Batman odijelo, iako je bio gotovo pa savršen kandidat za spomenutu ulogu. U najboljim je godinama (rane 40-e), markantnog je izgleda kakav priliči Bruce Wayneu, a opet istovremeno odiše karizmom bad ass štemera koja je savršena za Batmana, i što je najvažnije, zna se kretati na ekranu kada je akcija u pitanju, te manje-više sam izvodi sve svoje akcijske i borilačke sekvence. Plus, uz sve to, zadnjih nekoliko godina je poprilično sazrio kao glumac.
Ali zanimljivo, baš zbog glume su mu pojedinci prigovarali kad god bi njegovo ime iskočilo među potencijalnim kandidatima. Doduše, oni koji su upoznati sa njegovim likom i dijelom i koji su pogledali filmove kao što su Accident Man i The Debt Collector, su se većinom slagali oko toga da je on sasvim dobar izbor za Batmana. No oni koji pretpostavljam, nisu pogledali ni jedan njegov film, ili ako i jesu, pogledali su jedan, eventualno dva (a i to sam puno rekao), i to vjerojatno nešto starije s početka karijere, su uglavnom imali izjave tipa “katastrofa”, “on je loš glumac”, “lik pojma nema” i tome slično.
No, ako su do sada i postojale neke sumnje vezane uz Adkinsovu glumu, akcijska krimi triler drama Avengement bi te sumnje trebala u potpunosti ukloniti.

Photo courtesy of Samuel Goldwyn Films

Avengement je peti (uzastopni) zajednički projekt Adkinsa i redatelja Jesse V. Johnsona, koji je po svemu sudeći Adkinsa ovdje pustio “sa lanca”, i dao mu priliku da (napokon) zasja glumački u svom punom sjaju, pa čak usput i unakazi svoju markantnu pojavu mnogobrojnim ožiljcima i metalnim zubima kojih se ne bi posramio ni Jaws in James Bond serijala! A to je rezultiralo Adkinsovom najboljom i najluđom glumačkom izvedbom do sada! Na neki način, Avengement je poput onih mnogobrojnih viceva u kojima “taj i taj” uđe u kafanu i naruči pivo, i onda na kraju to bude neka dobra fora. Samo, Avengement nije vic, a taj netko je Scott Adkins, koji uđe u kafanu i naruči pivo te započne svoju priču, a onda izbije pakao, pa na kraju dobijemo izvrstan film!
Ovako na prvu, Avengement djeluje kao i mnogi drugi Adkisnovi filmovi; naizgled jednostavan zaplet i mnogo akcije, tj. brutalnih borilačkih sekvenci. Ali Avengement je mnogo više od toga, zapravo, Avengement je žestoka brutalna akcija i karakterna dekonstrukcija u jednom. Adkins igra Caina Burgessa, mladog čovjeka koji se trudi biti pošten i pokušava se kloniti nezakonitih radnji, iako mu je stariji brat glava kriminalne organizacije i do grla je u mutnim poslovima. No u konačnici, Cain je primoran da ipak prekrši zakon, zbog čega završi u zatvoru. Ali tu tek počinju Cainovi problemi!
Naime, Avengement je prije svega priča o čovjeku kojega okolina, sustav, nepravda i izdaja natjeraju da postane “krvožedna zvijer” kako bi preživio torturu koja ga okružuje, ili kao što Cain sam kaže, kako bi postao “opaki hrđavi čavao”.

Photo courtesy of Samuel Goldwyn Films

Pa čak je i najpoznatiji Adkinsov lik iz Undisputed serijala, Yuri Boyka, nije ništa doli obični izviđač u usporedbi sa prekaljenim i unakaženim Cainom koji naprosto ključa bijesom i željom za osvetom. No ipak, ispod te ljute i unakažene vanjštine, krije se dobro srce koje je ostalo isto, i osoba koja još uvijek razlikuje dobro od lošega.
Mogli bi smo reći kako je radnja ograničena na jednu lokaciju, takozvanu kafanu, ali zahvaljujući nelinearnom narativu, priča malo skače vamo, malo tamo, te nam redatelj kroz flashbackove popunjava rupe i daje nove informacije o tome kako i zašto je Cain završio tu gdje je, i kako je zaradio te silne ožiljke, te samim time redatelj Johnson slaže slagalicu koja u konačnici tvori savršenu cjelinu.
Kako to priliči Adkisnovim filmovima, akcije ima mnogo u filmu, i fajtovi su brutalni i fenomenalno režirali, posebice zadnji fajt u kafani. No, akcija nije tu da bude sama sebi svrha (kao primjerice u John Wicku 3), već je potaknuta pričom i karakternim razvojem glavnoga (anti)junaka, koji prvo mora proći kroz pakao da bi ponovno pronašao dušu i ispravio nepravdu.
Osim Adkinsa koji je duša i srce Avengementa i samouvjereno nosi ovaj film na svojim leđima, valja još spomenuti i gorostasnog Craiga Fairbrassa u ulozi Cainovog starijeg brata, koji je svojom pojavom dovoljno impozantna prijetnja Adkinsovom Cainu, unatoč njegovom prijetećem izgledu. Izuzev Louisa Mandylora u maloj ali zanimljivoj ulozi detektiva O’Hare, ostatak glumačke ekipe čine manje-više nepoznata imena, ali svi oni su odradili sasvim solidan posao.
I za kraj, valja još spomenuti skladatelja Seana Murraya koji je skladao fenomenalnu glavnu temu kojom je odao počast Morriconeu i njegovoj Chi Mai iz kultnog Profesionalca, i samim time dao Avengementu još jednu težinu.

Bilo kako bio, Avengement je mali film, ali izvrstan film koji na žalost mnogi neće pogledati. Od mene svakako imate veliku preporuku, te se nadam da ćete se odvažiti na taj korak i pogledati Avengement.  Tim više ako volite (britanske) gangsterske filmove, akcijske filmove, gritty trilere, ili pak naprosto filmove o antijunacima…

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.