Kino Pregled

Kino Pregled: Jason Bourne

Jason bourne poster

Akcija, triler/2016./SAD

REŽIJA: Paul Greengrass

SCENARIJ: Paul Greengrass, Christopher Rouse

ULOGE: Matt Damon, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Tommy Lee Jones, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd…

TRAJANJE: 123 minute

SINOPSIS

Jason Bourne, nekadašnji najsmrtonosniji operativac CIA izazi iz sjene kada saznaje za umiješanost svog pokojnog oca, Richarda Webba, u program Treadstone. Ubrzo će se opet naći na meti CIA-inih ubojica koji ga žele likvidirati i zataškati cijelu stvar.

Jason Bourne je stilski i narativno manje-više identičan svojim prethodnicima, a posebice Ultimatumu. Bourne ponovno jurca svijetom u potrazi za nekim novootkrivenim detaljem iz svoje prošlosti, CIA ga ponovno želi likvidirati pod svaku cijenu, a tu je ponovno i Greengrassov shaky-cam, zajedno sa (ultra) brzom montažom i užurbanom radnjom koja se razvija gotovo warp brzinom, i samim time, ukoliko ste obožavali prethodnike, nema baš nikakvog razloga da Vam se ne svidi i ovaj nastavak.

James Bond je dugo, dugo godina, pa čak i desetljeća bio najpopularniji i definitivno najpoznatiji tajni agent/špijun sa dozvolom za ubijanje. O Bondu je napisano nekoliko desetaka romana, snimljena su 24 filma (točnije 26 ako računamo dvije neslužbene ekranizacije), a kroz 50-ak godina filmskog postojanja utjelovilo ga je sedam različitih glumaca (Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig, te David Niven).
Tijekom 60-ih (i jednim dijelom 90-ih), Bondu je konkurenciju pokušavao praviti Harry Palmer, tajni agent iz romana Lena Deightona kojega je Michale Caine odigrao u čak pet filmova (The Ipcress FileFuneral in BerlinBillion Dollar BrainBullet to Beijing i Midnight in Saint Petersburg). A bilo je tu još i nekoliko drugih filmskih špijuna, primjerice Derek Flint, nastao kao svojevrsna parodija Bonda kojega je u (samo) dva navrata odigrao James Coburn (Our Man Flint i In Like Flint). No, gotovo nitko od njih se nije uspio zasjeniti Bonda po pitanju popularnosti.
Onda se tamo već davne 1996. pojavio Ethan Hunt, junak filmske inačice Nemoguće Misije kojega je odigrao Tom Cruise. Film je bio hit, ali vjerujem da nitko tada nije ni mogao zamisliti kako će se Ethan Hunt zadržati na filmskom platnu gotovo punih 20-ak godina, te da ćemo njegove pustolovine gledati još (barem) četiri puta (Mission: Impossible IIMission: Impossible IIIMission: Impossible – Ghost ProtocolMission: Impossible – Rogue Nation).
A sa ulaskom u novo tisućljeće Bondu je račune odlučio pomrsiti i Jack Bauer, brutalni CTU operativac iz popularne TV serije “24” koji se kroz lik i djelo Kiefera Sutherlanda zadržao na malim ekranima kroz čak 9 sezona (računajući i ovu posljednju, “24: Live Another Day”).

Photo courtesy of Universal Pictures

Photo courtesy of Universal Pictures

Nakon gotovo 40-ak godina suverene vladavine, Bond se napokon morao suočiti sa padom popularnosti, kako zbog pojave nekih novih (gore spomenutih) filmskih (i TV špijuna), tako i zbog iznimno lošeg prijema filma Die Another Day (inače posljednjeg Bonda sa Brosnanom), gdje je Bond gotovo pa postao parodija samoga sebe. I kao da to nije bilo dovoljno, te iste 2002. godine kada je izašao Die Another Day kojega su podjednako sasjekli i kritika i publika, pojavio se on, Jason Bourne, opaki tajni agent sa amnezijom i setom zbilja zajebanih i iznimno smrtonosnih vještina koje se ne libi upotrijebiti kada mu je život u opasnosti. Bourne, u izvedbi Matta Damona, je gotovo odmah osvojio publiku, a The Bourne Identity se pokazao kao intrigantan početak jednog uspješnog i naširko prihvaćenog akcijskog/špijunskog serijala koji je svoj vrhunac doživio sa filmom The Bourne Ultimatumpo mnogima i najboljim Bourne naslovom.
S obzirom na uspjeh koji je Ultimatum postigao (zaradio je cca. 440 milijuna u cijelom svijetu, a mnogi kritičari su ga proglasili jednim od najboljih akcijskih filmova prošlog desetljeća), još (barem) jedan nastavak je bio samo pitanje vremena! Ali trebalo je eto proći punih 9 godina prije nego li su kotačići napokon sjeli na svoje mjesto, i prije nego što se Damon ponovno odlučio vratiti ulozi koja je obilježila njegovu karijeru! No, po svemu sudeći, Jason Bourne se vratio opakiji nego ikada! Ili se tako barem čini.
Ako ćemo iskreno i otvoreno, prije nego krenem obrazlagati svoje mišljenje vezano uz najnoviji Bourne nastavak, moram priznati da ja osobno nisam nikada bio pretjerano veliki fan Bourne filmova. Prva dva su bili solidni akcijsko/špijunski triler uradci (s tim da mi je The Bourne Supremacy ipak najdraži), ali opet ništa posebno, dok mi je Ultimatum, vjerovali ili ne, upravo najmrskiji u cijeloj trilogiji. Razlog za to leži ponajprije u bjesomučnom redateljskom stilu Paula Greengrassa, divljoj montaži i takozvanoj shaky-kameri. I dok su mnogi objeručke prigrlili taj kvazi “dokumentaristički” stil napominjući kako je Greengrass na taj način (još više) pridonio dinamici filma i učinio akciju realističnijom, kod mene je taj stil izazvao samo glavobolju i konfuziju, te je odvlačio pozornost od ionako konfuzne radnje.

Photo courtesy of Universal Pictures

Photo courtesy of Universal Pictures

Ponukan grozomornim iskustvom koje mi je pružio Ultimatum, ovom filmu sam pristupio sa velikom dozom skepse i opreza, spustivši svoja očekivanja što je niže moguće. I zaista, Jason Bourne je stilski i narativno manje-više identičan svojim prethodnicima, a posebice Ultimatumu. Bourne ponovno jurca svijetom u potrazi za nekim novootkrivenim detaljem iz svoje prošlosti, CIA ga ponovno želi likvidirati pod svaku cijenu, a tu je ponovno i Greengrassov shaky-cam, zajedno sa (ultra) brzom montažom i užurbanom radnjom koja se razvija gotovo warp brzinom, i samim time, ukoliko ste obožavali prethodnike, nema baš nikakvog razloga da Vam se ne svidi i ovaj nastavak.
E sad, da li je do toga što sam spustio svoja očekivanja, ili činjenice da sam manje-više znao što me čeka, pa sam bio spreman i na ono “najgore”, ali ispostavilo se da Jason Bourne i nije tako loš film! Zapravo, “legao” mi je mnogo bolje nego Ultimatum! I dalje je to, po mom skromnom mišljenju, tek solidan (iako iznad prosječan) film, ali imam dojam, barem što se akcije tiče, da je Greengrass ovoga puta odlučio koristiti više širokih kadrova, kako bi nam u toj hiper-hektičkoj akciji gdje kadar traje tek koju sekundu a kamera švrlja kroz kadar u svim mogućim smjerovima, ipak s vremena na vrijeme dao potrebnu informaciju “gdje, tko i što”, kako bi smo se mogli lakše orijentirati. A to posebice dolazi do izražaja u zadnjem obračunu između Damona i (solidnog) Vincenta Cassela.
Iskreno, Damon mi nije oduvijek bio uvjerljiv kao akcijaš, posebice ne u prvom filmu, The Bourne Identity, gdje je izgledao poput žgoljavca koji kao da je upravo završio srednju školu. Ali s godinama je dobio svojevrsnu patinu, ili u ovom slučaju pokoju sijedu u kosi, koju kilu mišića, koju boru te nešto grublje crte lica, i samim time je postao uvjerljivi u ulozi opasnog agenta, te mnogo opakiji svojom pojavom i nosi ovaj film sa lakoćom.
Što se tiče ostatka glumačke ekipe, Tommy Lee Jones je svoju ulogu odradio korektno, ali bez prevelikog napora, gotovo rutinski. (Kratka) pojava Julie Stiles bi mogla razočarati hardcore fanove serijala, a najslabija karika glumačke postave je Alicia Vikander čija izvedba je totalno bezlična, hladna i bez emocija. Doduše, može bit da je njezin lik i zamišljen kao takav, no ipak, njezina izvedba je naprosto previše hladna.

U konačnici, Jason Bourne je (možda) čak i nepotreban nastavak, jer (stilski) zaista ne donosi ništa novo, a o Bournovoj prošlosti već znamo sve što trebamo znati. Zbog toga (i nekih drugih razloga), film je podijelio hardcore fanove na one koji ga smatraju razočaranjem, i one koji ga smatraju solidnim ako čak ne i izvrsnim nastavkom. Ako se pak mene pita, Jason Bourne je unatoč reciklaži dovoljno žestok i aktualan u skladu sa vremenom u kojem živimo, oslanjajući se na slučaj Snowden i društvene mreže kao možebitne sustave nadzora milijuna i milijuna ljudi, što ga samo po sebi čini “vrijednim” (barem jednog) gledanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.