Drama

NAJAVA – Dopunska Nastava aka Extracurricular (2019)

Kad god pričam ili pišem o Hrvatskom filmu, ne mogu a da se ne dotaknem bolne točke domaće kinematografije – žanrovskog filma kojeg se naši filmaši uglavnom baš nekako groze! Iako, neću reći da žanrovi film ne postoji u domaćoj kinematografiji, jer postoji, samo ga ima na kapaljke. No, budimo sretni, jer do prije par godina nismo imali ni to. Ali zahvaljujući filmašima kao što su Kristijan Milić, Nevio Marasović, te Ivan-Goran Vitez to se polako ali sigurno mijenja (na bolje). A upravo ovaj potonji ima novi film koji se može okarakterizirati kao crnohumorni triler, iako kako kažu neki, iza toga se krije još mnogo više. Ali o tome nešto kasnije.
Uglavnom, riječ je o komičnom crnohumornom trileru Dopunska Nastava koji je Vitez režirao i napisao, a koji donosi priču o bijesnom i svježe rastavljenom ocu, koji s puškom, poklonom i tortom upada u razred svoje devetogodišnje kćerke kako bi zajedno proslavili njen rođendan. Ubrzo cijela situacija eskalira u tkalačku krizu!
Glumačku ekipu ovoga filma predvodi Milivoj Beader, a društvo mu prave redom Željko Königsknecht, Zlatko Burić, Marko Cindrić, Marina Kostelac, Anita Matić Delić, Janko Popović Volarić, Petra Vukelić, te još mnogi, mnogi drugi. A kad već spominjem glumačku ekipu, valja spomenuti i to kako je ovo umalo bio posljednji filma pokojnog velikana hrvatskog glumišta, Ive Gregurevića, koji je na žalost preminuo usred snimanja ovog filma. Na žalost Gregurević nije uspio snimiti sve svoje scene prije smrti, pa je Vitez bio primoran da ga zamjeni sa Zlatkom Burićem, i nanovo snimi dio scena.
Film je premijeru imao proteklih dana na Pula Film Festivalu, a oni koju si ga imali priliku pogledati, kao primjerice  iz Večernjeg Lista, je izjavila da se Dopunska Nastava “žestoka kritika davno raštimanog sistema” koja se “obračuna sa svim stvarnim i percipiranim pošastima današnjice, od korupcije i raspada socijalne države do paranoje od migranata i Istanbulske konvencije”, te je film opisala kao “oštri politički triler začinjen dozom apsurdističkog humora”.
Dopunska Nastava će biti prikazan(a) 07. kolovoza na Splitskom ljetu, dok u redovnu kino distribuciju film keće 21. studenog 2019.

IMDB

The recently divorced father of a nine-year-old, furious his daughter can’t spend her birthday with him, bursts into her classroom with a birthday cake and a rifle. A hostage crisis ensues, and the mayor of the town in which the events take place will try to use the situation to gain advantage ahead of the elections, stopping at nothing. The son of a young policeman is in the same class, and before the events unfold, he’ll have to answer a question as well.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.