Akcija

Blast from the Past – The Last Starfighter (1984)

Htjeli mi to priznati ili ne, činjenica i dalje ostaje da je Star Wars serijal, koje je svoje “putovanje” započeo još davne 1977. godine, učinio mnogo za SF žanr. Naravno, kad tad bi se pojavio neki SF film koji bi unio revoluciju u svijet filma i popularizirao SF žanr, al eto, u ovom slučaju bio je to Star Wars serijal kojeg milijuni i milijuni poštuju još i danas, a merchandising – video igre, action figure, igračke, RPG igre itd. i dan danas su jednako popularne kao i neka. Istovremeno, postoji i mnoštvo onih koji mrze dotični serijal iz dna duše i ne mogu više smisliti ništa vezano uz njega. Osobno se ne mogu svrstati ni u jednu od te dvije skupine. Naime, uatoč tome što sam kao i stotine SW fanova  odrastao u 80-ima (i jednim dijelom 90-ih), za Star Wars serijal sam saznao tek nekoliko godina kasnije, u drugoj polovici 90-ih, kada sam “ostvario” svoj prvi doticaj sa dotičnim serijalom, pa SW serijal nije na mene ostavio takav dojam kakav bi možda ostavio da sam ga gledao u 80-ima kao 7-godišnji klinac. Ali o tom po tom. I onako nisam ovdje da bih pričao o Star Warsima, već jednom drugom SF filmu koji je za razliku od SW-a obilježio moje djetinjstvo, a koji opet može toliko toga zahvaliti upravo SW. Radi se o SF avanturi The Last Starfighterredatelja Nicka Castlea iz 1984. godine. Bio je to 15 milijuna $ težak projekt, i zanimljivo, prvi film koji je koristio CGI efekte ta potrebe prikazivanja svemira, svemirskih brodova i bitaka. Jedino su eksplozije svemirskih borova bile snimljene za pravo. Doduše, s današnje perspektive, možda bi bilo bolje da su poput Lucasa koristili makete umjesto CGI-a, jer vrijeme gotovo da i nije “pregazilo” njegove makete u SW-ima kao što je pregazilo CGI brodove u ovom filmu. Ali iskreno, nakon tih silnih godina, to mi je jednina zamjerka ovom filmu. Sve ostalo je i dalje izvrsno kao što mi je bilo i prije 20-ak godina. Inače, Atari je namjeravao izbaciti i istoimenu videoigru istodobno sa filmom (što je bio izvrstan marketinški potez s obzirom da video-igra i igranje iste u ovom filmu ima veliku ulogu), ali s obzirnom da u to vrijeme još nije postojala tehnologija kojom bi se mogla napraviti 3D gra kakvu je igrao gl. junak u ovom filmu, sve je ostalo samo na prototipu koji je netragom nestao. Na kraju valja još spomenuti kako je jednu od glavnih, i ujedno svoju posljednju filmsku ulogu u karijeri u ovom filmu odigrao i glumac Robert Preston kojeg možda pamtite iz filmova kao što su Child’s Play ili How the West Was Won. The Last Starfighter je pušten u Američka kina 13. srpnja 1984., i uspio se premetnuti u sasvim solidan hit zaradivši 28 milijuna $ na uloženih 15 mil.$. Danas se Starfighter može nabaviti na DVD-i i Blu Rayu na kojem se osim filma nalazi i pregršt specijalnih dodataka kao što su audio komentar redatelja, te nekoliko dokumentaraca i trailera.

The Last Starfighter poster The Last Starfighter poster2 The Last Starfighter poster3 The Last Starfighter poster4 The Last Starfighter poster5 The Last Starfighter poster6 The Last Starfighter poster7 The Last Starfighter poster8 kinopoisk.ru The Last Starfighter poster10 The Last Starfighter poster11 The Last Starfighter poster12 The Last Starfighter poster12b The Last Starfighter poster13 The Last Starfighter poster14 The Last Starfighter poster15

IMDB

TRAILER1

TRAILER2

TRAILER3

TRAILER4

RADNJA

Alex Rogan lives in a trailer court where his mother is manager and everyone is like a big extended family. He beats the Starfighter Video Game to the applause of everyone in the court and later that day finds he has been turned down for a student loan for college. Depressed, he meets Centauri, who introduces himself as a person from the company that made the Game, before Alex really knows what is going on he is on the ride of his life in a “car” flying thru space. Chosen to take the skills he showed on the video game into real combat to protect the galaxy from an invasion. Alex gets as far as the Starfighter base before he really realized that he was conscripted and requests to be taken back home. When he gets back home, he finds a Zan-Do-Zan (Alien Bounty Hunter) is stalking him. Unable to go home and live, Alex returns to the Starfighter base to find all the pilots have been killed and he is the galaxy’s only chance to be saved from invasion. To defeat the invaders, who are paying the Bounty on him, He must be victorious.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

3 replies »

    • Sjećam se da sam ovaj naslov gledao čak prije Star Warsa i da mi je bio doslovce pojma za svoje vrijeme. Zabavan, poletan i vjerujem da sam ga gledao jedno desetak puta u razmaku od dvije-tri godine. Sad bih baš mogao i ponoviti gradivo da se malo podsjetim kako je to nekad izgledalo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.