Specijal

Shark Week: 15 najbizarnijih, najluđih i najlošijih filmova sa morskim psima

Ako ste jedan od onih koji prate domaći kino program i redovno odlaze na projekcije novih hit naslova, onda zasigurno znate da u kinima odnedavna igra The Meg, odnosno kako ga neki zovu “onaj film gdje se Jason Statham tuče sa divovskim morskim psom”! Od trenutka kada je ovaj filma najavljen, mnogi su govorili kako će ovo biti žešći trash koji će sasvim sigurno neslavno propasti na kino blagajnama.
Nakon što su nas mjesecima i mjesecima bombardirali trailerima, spotovima i reklamama, film se prije nekih tjedan dana otvorio diljem svijeta, i ne da nije propao, nego je internacionalno uspio zaraditi čak 300 milijuna $! Doduše, kritika mu očekivano nije bila baš sklona, ali ga iznenađujuće, nije ni pokopala…barem ne u potpunosti. Publika pak s druge strane kaže da je riječ o zabavnom ljetnom popcorn filmu…zaboravljivom, ali zabavnom.
Bilo kako bilo, The Meg me podsjetio da sam u 8 godina postojanja Filmova s Ruba, na ovim stranicama najavio i predstavio cijeli niz bizarnih, čudnih i nebuloznih trash shark filmova sumnjive kvalitete koji su toliko van pamet i van zdravog razuma, da se čovjek naprosto mora zapitati, tko je k vragu smislio te filmove, i još bolje, tko je dao pare da se isti snime!?
Pa krenimo redom…15 najbizarnijih, najluđih i najlošijih filmova (i serijala) sa morskim psima ikada snimljenih, pored kojih se The Meg čini kao Oscarovski film sa 12 nominacija u svim važnijim kategorijama…

SHARKNADO 1-6

Sharknado je trenutno vrlo vjerojatno najpopularniji i najpoznatiji serijal ultra blesavih i ultra trashy shark filmova koji iz nastavka u nastavak postaju sve bizarniji, luđi i blesaviji, a reći će neki, i sve lošiji (iako nije da su ikad bili dobri). Ono što posebno iznenađuje u ovom slučaju je to što prvi film na Rotten Tomatoesu drži postotak od (pre)visokih 82%, i što je do sada snimljeno čak 6 filmova (točnije, 6-i, i navodno posljednji, je izašao ovih dana)! A da stvar bude još “zanimljivija”, osim filmova, tu su još i video-igre, stripovi, te nekoliko spin-off naslova (npr. Sharknado: Heart of Sharkness). Ima li kraja ovom ludilu!? Sudeći po popularnosti ovog serijala, vjerojatno ne tako ubrzo…

2 (3,5,6)-HEADED SHARK ATTACK

Kao i kod većine filmova sa ove list, već iz samog naslova znate što vas čeka, odnosno o kakvoj je nebuloznoj ludosti tu riječ. U ovom slučaju su to filmovi sa mutiranim morskim psima koji imaju dvije ili više glava! Iako ne uživa toliku popularnost kao gore spomenuti Sharknado serijal, 2-Headed Shark Attack je također uspio “iznjedriti” nekoliko nastavaka koji iz godine u godinu idu iz krajnosti u krajnost, pa su tako nakon dvoglavog psa uslijedili 3-Headed Shark Attack5 Headed Shark Attack i 6-Headed Shark Attack koji izlazi krajem kolovoza. Hoćemo li u konačnici doći i do morskog psa sa 10 glava…ovim tempom, lako moguće!

JERSEY SHORE SHARK ATTACK

Sise, sise, mišićavi frajeri, pa još malo sisa, pa zatim loša gluma i još lošiji CGI, nekoliko poznatih glumačkih imena koja su ovim naslovom očito dosegla dno dna, kao primjerice Paul SorvinoWilliam AthertonTony SiricoJack ScaliaMelissa Molinaro, i Joey Fatone, nekadašnji član boy banda *NSYNC-a koji očito nije uspio krenuti stopama Justina Timberlakea, te albino morski psi crvenih očiju…to je ukratko Jersey Shore Shark Attack. Pametnom dosta…

SAND SHARKS

Kao što se može zaključiti iz samog naslova, Sand Sharks je nebulozan trash film o morskim psima koji se jednako dobro kreću kroz pijesak kao i kroz vodu! Netko je očito previše gledao Jaws i Tremors, pa mu je sinulo kako bi bilo fora pokrati ideje iz tih filmova i snimiti Sand Sharks! Na sreću ili na žalost, manjkalo im je love da snime išta bolje od ovog smeća. Fun fact za kraj, glavna junakinja, koju igra Brooke Hogan, kćerka Hulka Hogana, se prigodno zove Sandy…Sandy to the rescue!!

ATOMIC SHARK

“The Deadliest Predator Just Went Nuclear”…i to dva puta u istoj godini, jer vjerovali ili ne, 2016. su snimljena dva Atomic Shark filma! Doduše, drugi se još može naći i pod naslovom Saltwater, no oba imaju gotovo identičan zaplet…radioaktivni pas, koji zrači i svijetli crveno, ubija sve živo, a sve i svatko tko mu se približi, zapali se i rastopi. Iako, da budem u potpunosti iskren, nisam 100% sigurna da ovo Atomic Shark i Saltwater nisu zapravo jedan te isti filma, ali netko se to odlučio malo našaliti na imdb-u.

SHARKTOPUS SERIJAL

Roger Corman je kralj trasha, to je činjenica koju nitko ne može osporiti. Čovjek je izgradio karijeru na lošim i nebuloznim (ali ponekad i kultnim) filmovima, pa Sharktopus, film o hibridu morskog psa i hobotnice, savršeno pristaje u njegov filmski opus. A kad u cijelu priču još ubacite i Erica Robertsa koji će za šaku zelembaća glumiti u svakom dreku, pa i vašoj garažnoj produkciji, dobijete vrhunac trash produkcije! I kao da Sharktopus nije sam po sebi imao dovoljno WTF ideju koja rastapa moždane stanice, iz nekog razloga su naknadno snimljena dva još nebuloznija nastavka, Sharktopus vs. Pteracuda i Sharktopus vs. Whalewolf, jedan luđi i gluplji od drugog. Od kuda ekipi uopće takve ideje!!

DINOSHARK

I nakon Cormana, opet Corman! Čovjek je zasigurno pomislio, “zašto ne bi uzeo dva najpoznatija Spielbergova monster filma, i spojio ih u jedan!”, pa su tako Jaws i Jurassic Park postali Dinoshark! Iako Corman je osobno smislio premisu i naslov filma, ovaj mutrani stvor zapravo ima više veze sa krokodilom neko morskim psom, i originalno je film zamišljen kao nastavak Dinocroca. Ali gle mene, raspisao sam se o triviji Dinosharka kao da to uistinu nekoga zanima…

SUPER SHARK

Kao što mu i samo ime kaže, Super Shark je naprosto super! Ovaj divovski morski pas nema apsolutno nikakvih ograničenja; on pliva, on skače, on se kreće po kopnu, on leti, on napada i proždire avione, helikoptere, brodove, naftne platforme, ruši mostove, metci se odbijaju od njega, te se bori sa…pazite sad…”hodajućim tenkom”!! Ekipa koja je ovo napisala, a bilo ih je troje, Clyde McCoyAntonio Olivas, i Fred Olen Ray koji je ujedno i režirao ovaj, ovaj…ovaj…festival sranja…je očito bila na žešćim drogama prilikom svog kreativnog brainstorm procesa. Ali opet, nitko normalan, pri zdravoj svijesti, zasigurno ne može izmisliti ovakve pizdarije…ili može?!

MEGA SHARK SERIJAL

Mega Shark serijal je još jedan primjer ljudske “kreativne ludosti” i podivljale nebulozne mašte bez granica. Vjerovali ili ne, ali snimljeno je sveukupno čak pet Mega Shark filmova u kojima se podivljalom divovskom morskom psu pridružila cijela plejada nebuloznih i urnebesnih mutiranih nemani (i robota) s kojima je Mega Shark odmjerio snage! Mega Shark vs. Giant OctopusMega Shark vs. CrocosaurusMega Shark vs. Mecha Shark(!!), Mega Shark vs. Kolossus(!!!), i Mega Shark vs. Moby Dick. Take your pick, place your bets…Winner…Eats…All!

ROBOSHARK

OK, pazite sad ovo…morski pas poždere UFO sondu, i pretvori se u Robosharka koji je između ostaloga opremljen raketama i mitraljezima!! Roboshark zatim krene napadati brodove, avione, tvornice…trgovačke centre…i još k tome ima Twitter profil gdje prati ekipu!!! A u svemu tome se nađe i Bill Gates lookalike koji je jedini koji ga može zaustaviti…ili ipak ne može! Treba li išta više dodati na ovu hrpu ludila!!?

PLANET OF THE SHARKS

Ovako na papiru, Planet of the Sharks čak i ne zvuči tako loše.; u bliskoj budućnost ledenjaci se ubrzano tope zbog čega voda čini 98% zemljine površine. Morski psi su mutirali i dominiraju planetom, predvođeni ogromnim alpha psom. Onako, zvuči gotovo kao normalan SF filma koji je očito inspiriran Waterworldom i Planetom Majmuna. Ali vraga…jer ovo je zapravo još jedna usrana Asylum produkcija snimljena za 5$ (kao i 90% filmova sa ove liste), pa sve što u konačnici dobijete su loši efekti, loša gluma, i drek na šibici.

SHARK EXORCIST

Ovo sad već zalazi u neke druge sfere koje zbilja nemaju više nikakve veze sa zdravim razumom i nadilaze sve moguće granice ljudske….mašte…ili gluposti. Demonska časna sestra, sotona koji uzima tijelo bijele psine (i plavuše), te opsjednuti morski pas…Shark Exorcist…ovo je film kojeg bi se čak i Asylum posramio! Zapravo, dovoljno je reći da će vam već od samog trailera (pro)krvarit oči…ali ako želite riskirati…well, be my guest…

GHOST SHARK

Znači, Ghost Shark je neslužbeni nastavak Ralja u kojem se Bruce (za one koji ne znaju, to je morski pas iz Ralja), vraća kao duh, pa maltretira ljude. OK, OK, zajebavam se, ali opet, nije ova moja nebulozna ideja ni tako daleko od istine, jer lutka morskog psa korištena u ovom filmu, koju je izradio Shark City Ozark team, je zapravo replika Brucea iz Ralja! Mind blown!! U glavnom, Ghost Shark je zasigurno “najopasniji” morski pas sa ove liste, jer vas ova psina može dohvatiti bilo gdje, i bilo kada…u vašoj kuhinji, u kupaoni, na kenjari, glavno da ima barem malo vode.

ICE SHARKS

OK, a sad nešto posve drugačije…selimo se u snježne krajeve! Jer, zašto bi morski psi bili vezani isključivo uz vodu i plažu, kad imamo snijeg i led! Da mi je samo upoznati tu ekipu iz Asyluma koja smišlja sva ova sranja! Kad se skupi njih 5-6 u sobi, pa kad krene brainstorming…i onda smisle Ice Sharks…kakav li je to samo opičeni mentalni sklop! Ali da budem iskren, Ice Sharks je mala beba u usporedbi sa sljedećim snježnim shark filmom na listi. Sva sreća, to je ujedno i posljednji…

AVALANCHE SHARKS

Za razliku od Ice Shark filma koji je “radnjom” još uvijek smješten na površinu vode…doduše hladnu, ledom okovanu površinu vode…ali ipak vode, Avalanche Sharks se odvija u snijegom okovanim planinama, gdje prethistorijski morski psi “plivaju” kroz snijeg! I sa ovom idiotskom idejom koju je netko actually odobrio i financirao, završavam ovu listu filmova koje nadam se nikad nećete pogledati. A ako se ipak i odlučite na to…preporučam da se okružite dobrim društvom koje cijeni trash zajebanciju, te da se opremite sa žesticom i 2-3 gajbe piva, jer to će vam zasigurno “olakšati” gledanje ovih “remek-dijela”…

HONORABLE MENTION

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.