Akcija

NAJAVA – Tomiris (2019)

Za žene se često kaže da su one “slabiji spol”, a pojedinci će biti toliko bezobrazni i bezobzirni pa otići i korak dalje, te reći kako je ženama mjesto u kuhinji i da je njihov zadatak da se brinu o djeci i obitelji. Da, žene se brinu o obitelji od pamtivijeka, i kao što kaže jedna stara poslovica, “žena drži tri kuta kuće”, no povijest (i filmovi) su nam dokazali i pokazali da postoji bezbroj snažnih i hrabrih žena koje su obilježile povijest (i kinematografiju). Jedna od takvih (stvarnih) žena je i Tomirisa, o kojoj je eto snimljen i film, Kazakhstanska povijesna drama Tomiris redatelja Akana Satayeva.
Tomiris donosi stvarnu priču o velikoj kraljici koja je zajedno sa svojim ratnicima ujedinila podijeljena nomadska plemena kako bi stvorila snažnu naciju sposobnu da se obrani od Perzije. Prema povijesnim izvještajima, Tomiris i njezina vojska vrlo su vjerojatno zaslužni za pad Cyrusa Velikog, koji je bio dovoljno glup da izazove narode Velike Stepe i njihovu jedinstvenu kraljicu.
U naslovnoj ulozi je Almira Tursyn, a ostatak glumačke ekipe čine Adil Akhmetov, Erkebulan Dairov, Berik Aytzhanov, Satybaldy Azamat, Aizhan Lighg, Ghassan Massoud, te još mnogi drugi. Kazahstanska premijera ovoga filma se održala još prošle godine, 01. listopada 2019., dok u Americi filma izlazi na DVD-u i Blu Eayu, te VOD platforme 29. rujna 2020.

IMDB

Tomiris tells the real life story of the great queen who, along with her female warriors, united divided nomadic tribes to create a powerful nation capable of repelling the likes of Persia. According to historical accounts, Tomiris and her army very likely served as the downfall of Cyrus the Great, who was foolish enough to challenge the peoples of the Great Steppe and their inimitable leader.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.