Akcija

Miasto 44 aka City 44 (2014)

Svaka država se ponosi nekim svojim velikim povijesnim događajima koji su bili od velikog značaja za budućnost te države. A vrlo često filmaši snimaju filmove bazirane na tim događajima. Tako je primjerice poljski filmaš Jan Komasa odlučio snimiti povijesnu ratnu dramu Miasto 44 koja se bavi Varšavskim ustankom – važnom vojnom operacijom iz Drugog Svjetskog Rata koju su započeli članovi Poljskog otpora Home Army u kolovozu 1944. godine kako bi oslobodili Varšavu od nacističke okupacije. Akcija je počela 01. kolovoza i trajala 63 dana!
U filmu Miasto 44 pratimo nekoliko mladih stanovnika Varšave, punih života i strati. Upoznajemo ih prije početka rata, u vrijeme kada su živjeli bezbrižne živote. Ali sa početkom rata odluče se prijaviti pokretu otpora, ali ne isključivo zbog patriotske dužnosti, već i zbog toga što u tome vide priliku za avanturu i da se hvale pred djevojkama. Ali ono što ne znaju je da povijest sprema nešto veliko za njih. Biti će svjedoci požrtvovnosti i junaštva, ali i okrutnost, izdaje i ubojstava. Povijest će ih naučiti krvavu i brutalnu lekciju iz odrastanja.
Film je ko-financirao Poljski Filmski Institut, a za njegovo snimanje je izdvojeno 24 milijuna zlota, odnosno oko 5,7 milijuna €, što Miasto 44 čini najskupljim Poljskim filmom u povijesti njihove kinematografije. Snimanje je trajalo punih 63 dana, točno koliko je trajala i sama operacija oslobođenja Varšave, a Poljska premijera filma će se održati 01. kolovoza 2014., na 70-u obljetnicu Varšavskog ustanka. Film će biti prikazan na Vašavskom Nacionalnom Stadionu pred 15 tisuća gledatelja te će to biti jedna od najvećih filmskih premijera u Europi.
Za kraj još valja smo spomenuti kako se u glavnim ulogama pojavljuju Józef PawlowskiZofia WichlaczAnna PróchniakMaurycy PopielAntoni KrólikowskiTomasz SchuchardtMichal Meyer,Grzegorz Kowalczyk, te mnogi, mnogi drugi. A nije zgorega ni spomenuti kako se za specijalne efekte pobrinuo Richard Bain, veteran koji je radio ne pregršt visokobudžetnih hollywoodskih filmova kao npr. Casino RoyaleInceptionKing KongThe Legend of ZorroDie Another DayEnemy at the Gates , itd.
Nakon svečane premijere 01. kolovoza film kreće u redovnu kino distribuciju diljem Poljske od 19. rujna 2014.

Miasto44 poster Miasto44 poster2 Miasto44 poster3 Miasto44 poster4

Official site

Official Facebook Page

TRAILER

RADNJA

A story of young Varsovians full of life and passion. They live their lives as if each day was to be their last. It’s not, however, due to their bravado or recklessness – this attitude is a natural thing considering the reality they face – War! They join underground movement not only as a part of patriotic duty, but also as an adventure, an opportunity to brag to their peers and impress girls. They flirt, show off and make plans during their underground training, not realising the approaching summer will prove to be the hardest test of their lives. What they don’t know is that History has something in store for them. They witness sacrifice and heroism, but also cruelty, betrayal and murder. They learn about love and discover what hate feels like. History teaches them a bloody and brutal lesson in growing up.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.