Akcija

Favela aka Falcon Rising (2014)

Kao što i sami znate, “Hollywood” je poprilično zajebano mjesto za tražiti posao, a kamoli uspjeti kao glumac, redatelj, itd. Opet, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, očito je i da ničija popularnost ne traje vječno. Stariji filmofili se možda čak sjećaju članka “Gubitaši Box-Officea” iz domaćeg filmskog časopisa Hollywood. Riječ je bila ponajviše o Eddie Murphyju, Sylvesteru Stalloneu, Bruce Willisu i Arnoldu Schwarzeneggeru čije su zvijezde počele bljedjeti  krajem devedesetih. A Van Damme, bez obzira na uspjeh, premda ga je većina fanova oduvijek smatrala ravnopravnim akcijskom svetom trojstvu nikada nije službeno postao “četvrti mušketir”. D’Artagnan njihovim Athosu, Porthosu i Aramisu. No dosta metafora, ovdje je riječ o glumcu koji nikada zapravo nije ni dobio priliku zasjati punim sjajem. Michael Jai White, sasvim solidan karakterni glumac, no na prvom mjestu ipak najupečatljiviji kao akcijski junak, koji je na neki način pomalo zakasnio na vlak akcijskog filma 90-ih.
No 1997. mu se ukazala prilika, produkcijska kuća “New Line Cinema” je otkupila prava od izdavačke kuće “Image”, Todda McFarlanea za ekranizaciju njihove strip-uspješnice “SPAWN“. Sve je izgledalo savršeno jer te godine osim Batmana & Robina film nije imao veću konkurenciju, jer budimo iskreni nitko nije očekivao da će “Steel” sa Shaquille O’Nealom postati uspješan film (naravno i nije …), a kamoli “Turbo: A Power Rangers Movie “. Michael je prihvatio naslovnu ulogu, no nažalost film nije baš najbolje prošao ni kod publike, a kamoli kod kritike… Gdje je pošlo po zlu nikome nije najjasnije, no to je manje bitno jer od tada Michaelu nije da ne ide od ruke, no opet nije da je najpoznatiji glumac na svijetu. Doduše, dobio je priliku oprobati se u borbi sa Van Dammeom u “Universal Soldier : The Return“, te sa Steven Segalom (kojemu je to bio posljednji kino film sve do “Machete“) u “Exit Wounds“. U oba je tumačio glavnog negativca no nijedan od navedenih filmova nije baš pobrao lovorike.
Ipak, ova priča nema loš kraj, sredinom prve polovice prvog desetljeća u novom mileniju, prihvaća ulogu u filmu Isaaca Florentinea (najbolji redatelj borilačkih filmova sa adresom u Americi !!!) “Undisputed 2” gdje tumači ulogu gl. pozitivca. Zahvaljujući njihovim raspoloženim nastupima, ali i vrlo uvjerljivim scenama borbe između njega i Scotta Adkinsa koji se pobrinuo za ulogu negativca Boyke, film je vrlo ubrzo postao gotovo kultan naslov u užim krugovima pravih poznavatelja akcijskog/borilačkog filma. Uslijedile su manje ili veće uloge u filmovima A (“The Dark Knight“), ali i B produkcije (“Blood and Bone“, “Black Dynamite“), kako god, svakako vam preporučujem sve za sada spomenute naslove, a sada nakon podužeg odugovlačenja dolazimo do čovjekovog najnovijeg filma Favela (aka Falcon Rising) kojeg režira Ernie Barbarash, inače redatelj skroz solidnih “Assassination Games” i “6 Bullets“.
Michael u filmu glumi Johna “Falcona” Chapmana, bivšeg marinca koji pati od PTSP-a, a kojemu su neki sumnjivi tipovi ubili sestru koja je poslovno morala u Brazil. Kako nema drugog izbora, prisiljen je otići tamo i potražiti odgovorne. Znam da pričica zvuči kao klišej, no za dobar akcijski film i nije potrebno više od toga, a s obzirom na lokacije gdje se film snimao to može samo još popraviti dojam o filmu. Budžet fima iznosi nekih 4,5 milijuna $, a za koreografiju borbi se pobrinuo Larnell Stovall (“Undisputed 3“, “Universal Soldier : Day Of “Reckoning“,”Snitch“) što je itekako obećavajuće. U filmu još glume i Neal McDonough (kojeg ste već mogli gledati kako dobiva batina od The Rocka u “Walking Tall“, a neslavno je i završio u seriji “Justified” gdje je izvukao kraći kraj od svima najdražeg marshalla Raylana Givensa), te Lateef Crowder kojeg ste imali prilike gledati u “Tom yum goong” gdje je razmijenio nekoliko udaraca sa Tony Jaaom. Zaključak je da nas najvjerojatnije očekuje intrigantan spoj akcije, drame i borilačkog filma u ovome naslovu. Favela će izaći u Americi pod naslovom Falcon Rising 04. rujna 2014. na VOD platformama, a zatim će se dan nakon, 05. rujna 2014. pojaviti u izabranim kino dvoranama diljem Amerike.

Favela favela Falcon-Rising poster3 Falcon Rising poster3 Falcon Rising poster4 Falcon Rising poster5 Falcon Rising poster6 Falcon rising poster7

IMDB

TRAILER

 

TV Spot

 

CLIP

 

RADNJA

FAVELA, the first installment in the CODENAME: FALCON franchise, introduces former marine John “Falcon” Chapman, a dark anti-hero driven by guilt and suffering from post-traumatic stress disorder, who will destroy himself unless given something else to destroy – a useful weapon-of-last-resort for the U.S. State Department. When Chapman’s sister is brutally attacked while on assignment in Brazil, Chapman flies into Sao Paulo to track down her assailants, quickly entering the city’s seedy underbelly and discovering a world of drugs, the sex trade, corrupt cops, and organized crime syndicates battling for control.

SLIKE

#1 Falcon rising1 0 #2 falcon rising2 falcon rising3 falcon rising4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.