Biografski film

NAJAVA – El fotógrafo de Mauthausen (2018)

Zahvaljujući fotografijama koje su načinili mnogobrojni što poznati, što nepoznati pojedinci, strahote raznoraznih ratova i posljedice istih su ostale zabilježene za buduće naraštaje, da se nikad ne zaborave, ali također i nikad ne ponove. Ali da nije baš uvijek bilo jednostavno stvarati te fotografije svjedoči i španjolska ratna drama El fotógrafo de Mauthausen redatelja Mara Targarona.
El fotógrafo de Mauthausen donosi istinitu priču o Francisco Boixu koji je bio fotograf i komunistički militant tijekom građanskog rata u Španjolskoj. Nakon progonstva postao je zatvorenik koncentracijskog logora Mauthausen, gdje je započeo raditi u foto laboratoriju. Tamo se posvetio fotografiranju svega što se događalo sa ljudima koji su živjeli s njim u logoru, ali je fotografije morao sakrivati od Nijemaca da bi zaštitio svoj život. Kasnije su njegove fotografije bile presudne za dobivanje presude tijekom Nirnbergškog suđenja.
U glavnoj ulozi je popularni španjolski glumac mlađe generacije Mario Casas, a ostatak glumačke ekipe čine Macarena GómezAlain HernándezIgor SzpakowskiFrank FeysLuka PerosRichard van Weyden, te još mnogi, mnogi drugi. Španjolska premijera ovoga filma će se održati 26. listopada 2018.

IMDB

The story of Francisco Boix who was a photographer and communist militant during the Civil War in Spain. After being exiled he became an inmate of the Mauthausen concentration camp, where he began working at the photo lab. Once he was there he dedicated himself to photograph everything that was happening with the people who lived with him at the camp, but he had to hide from the Germans to protect his life. With the help of a group of Spanish prisoners, he prepared the exit of some of his photographic negatives from the field to show the cruelty that was used with the inmates inside those walls. The photographs of Boix were decisive to obtain a sentence during the Nuremberg trials.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.