Akcija

NAJAVA – Mayor Grom: Chumnoy Doktor aka Major Grom: The Plague Doctor (2021)

“Nekoć davno” western je bio vodeći žanr, te se godišnje snimalo na desetke i desetke western filmova. No, početkom 70-ih tome je došao kraj, i western kao žanr je spao na margine kinematografije. Nije umro, kao što neki vole to reći, jer westerni se i dalje snimaju, samo u daleko, daleko manjoj mjeri. I što su nekoć bili westerni, zadnjih 10-ak i više godina su filmovi snimljeni prema stripovima, prvenstveno superherojski filmovi! Njihova popularnost još uvijek ne jenjava, iako će se i taj “balon” kad-tad ispuhati, te će superherojski filmovi doživjeti sudbinu westerna. Ali do tada, superherojski filmovi će se i dalje snimati, i ne samo u americi, već u cijelom svijetu. Pa nam tako iz Rusije stiže jedan superherojski film napravljen prema popularnom Ruskom stripu Major Grom autora Artyoma Gabrelyanova koji je do sada izašao u 80 nastavaka i 20 knjiga. Naslov filma je Mayor Grom: Chumnoy Doktor, a režirao ga je Oleg Trofim.
Valja odmah na početku spomenuti kako je 2017. snimljen i kratki film Mayor Grom kojega je režirao Vladimir Besedin, a koji je poslužio kao svojevrsni high-concept proof za dugometražni film (možete ga pogledati na YouTubeu sa eng. titlovima). Radnja dugometražnog filma je skoro pa identična radnji kratkometražne verzije, a donosi priču o Majoru Igoru Gromu, vještom detektivu iz St. Petersburga koji je obdaren izuzetnom inteligencijom, te je iznimno spsoban u hvatanju svih vrsta kriminalaca. No, naći će sebi ravnog kada se pojavi opasni serijski ubojica koji se maskira u doktora za kugu iz Srednjeg Vijeka, i ubija sve koji su zahvaljujući novcu i svom statusu u visokom društvu izbjegli kaznu za zločine koje su počinili. Društvo je uznemireno, policija je nemoćna, i jedino mu Mayor Grom može stati na kraj, iako ne bez poteškoća.
Naslovnog junaka igra Tikhon Zhiznevskiy (u kratkometražnoj verziji ga je igrao Aleksandr Gorbatov), a ostatak glumačke ekipe čine redom Aleksandr Seteykin, Lyubov Aksyonova, Aleksey Maklakov, Dmitriy Chebotarev, Oleg Chugunov, te još mnogi drugi. Ruska premijera ovoga filma će se održati u 2021., no točan datum za sada još nije poznat.

IMDB

Police Major Igor Grom is known throughout St. Petersburg for his penetrative character and irreconcilable attitude towards criminals of all stripes. But everything changes dramatically with the appearance of a person in the mask of the Plague Doctor. Having declared that his city is “sick with the plague of lawlessness”, he takes up “treatment”, killing people who, at one time, escaped punishment with the help of money and high status in society. Society is agitated. The police officers are powerless. For the first time, Igor faces difficulties in the investigation, the outcome of which may determine the fate of the whole city.

1 replies »

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.