Akcija

NAJAVA – Av: The Hunt (2020)

Vjerovali ili ne, u pojedinim istočnim i bliskoistočnim zemljama i dan danas su na snazi neki uistinu rigorozni zakoni koji između ostaloga uključuju i smrtnu kaznu. Primjerice, u pojedinim zemljama, u slučaju preljuba ili homoseksualnih odnosa kazna je kamenovanje (do smrti) ili bičevanje, a u slučaju krađe, amputiranje udova lopovima! A da stvar bude još šokantnija, te kazne se odnose i na turiste, ukoliko počine neki od takvih zločina. Jedna od zemalja u kojoj su na snazi neki od sličnih rigoroznih zakona je i Turska, gdje su posebice ugrožene žene. Doduše, ustav Turske zabranjuje nasilje nad ženama, ali Turske vlasti navodno rade jako malo u provođenju tih mjera. Zbog čega jedan od vodećih problema u toj zemlji, a posebice u ruralnim sredinama, predstavljaju takozvana “ubojstva iz časti”. Naime, “ubojstva iz časti” izvršavaju muški članovi obitelji kada smatraju da je ženski član obitelji naškodio, tj naškodila ugledu obitelji tako što je primjerice izgubila nevinost (prije braka), ili čak bila silovana! A upravo je to pokretač radnje Turskog trilera Av: The Hunt redatelja i ko-scenarista Emrea Akaya.
Autori ovaj film opisuju kao svojevrsni spoj naslova kao što su Revenge i Midnight Express, a pričaju priču o ženi pod imenom Aysein koja se nađe u bijegu pred članovima svoje obitelji koji su žele uhvatiti i ubiti pod svaku cijenu, kako bi “sprali” ljagu sa obiteljskog imena. Aysein je jedini ključ za opstanak je da postane jednako okrutna i nemilosrdna kao i oni koji je love.
Av: The Hunt je bio u nastajanju punih 6 godina, a svojedobno je bio financiran i putem platforme Indiegogo, a budžet u u konačnici navodno iznosi malo više od 500 tisuća $. U glavnim ulogama su Billur Melis Koç, Ahmet Rifat Sungar, Adam Bay, Emre Yetim, te još mnogi drugi. Av: The Hunt će premijeru imati 18. lipnja na Neuchâtel International Fantastic Film Festivalu, a do kraja godine će se nadam se pojaviti i na DVD-u, odnosno VOD platformama.

 

IMDB

Official site

REVENGE meets MIDNIGHT EXPRESS in this survival tale of an adulterous woman is hunted by her own relatives to wash the family honor.  Now all the men in her family are chasing her around the city and the countryside to avenge their honor. Ayse’s only key for survival is to become as ruthless as those hunting her. Honor crimes still make the news constantly in several countries today. Women killed by their own parents, husbands, brothers, cousins… to defend archaic values. 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.