Specijal

Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 8.

DAN8

Osmog te ujedno pretposljednjeg dana Fantastic Zagreb Film Festivala na programu su se našli austrijski creature horror KRVAVI GLEČER, kultni SF ALIEN – OSMI PUTNIK, te akcijska triler drama UBOJICE koja je snimljena u ko-produkciji Indonezije i Japana. Ako izuzmemo Aliena kojega sam već imao prilike gledati mnogo puta ali sam se veselio tome što ću ga imati prilike gledati na velikom platnu, preostala dva filma su zvučala obećavajuće te sam imao dosta velika očekivanja spram njih. Na žalost moram odmha na početku priznati da me na kraju ni jedan od ova dva filma nije uspio oduševiti. Ali idemo redom…

Projekcija filma Krvavi Glečer je počela u 19 sati u Cinestaru Branimir, a kino dvorana je bila i više nego solidno popunjena. Ono zbog čega me ovaj naslov nekako najviše veselio je bila sličnost sa kultnim SF horrorcem The Thing Johna Carpentera iz 1982. godine. Naime u filmu pratimo skupinu znanstvenika koji na udaljenoj istraživačkoj stanici u planinama Njemačkih Alpi otkriju da su paraziti iz leda koji se topi nekako zarazili lokalne divlje životinje te promijenile njihov DNK-a i pretvorile ih u krvožedna (leteća) čudovišta. A veselila me i činjenica da su gotovo sva čudovišta u filmu napravljena na old school način, bez CGI-a, samo lutke, maske i animatronika.
Film počne dosta dobro i prva polovica je mnogo obećavajuća.  Predivni široki kadrovi Alpi, creppy atmosfera, tenzije među glavnim likovima, te postepena gradnja napetosti i naznake da netko ili nešto vreba glavne junake. A onda se u drugoj polovici film pomalo počne raspadati. Ubačene su neke stvari koje nemaju veze sa ostatkom priče i djeluju kao da su nasumično ubačene u radnju tek tako dok neke druge stvari ostanu neriješene. To bi još bilo OK da nema zadnjih 5 minuta, jer tih zadnjih 5 minuta naprosto ubije ostatak filma. Neću spominjati o čemu se točno radi da zainteresiranim pojedincima ne pokvarim film, ali reći ću da je kraj krajne bizaran.

station_2_Large

Po završetku razočaravajućeg Krvavog Glečera sam brže-bolje pohitao prema ljetnoj pozornici Kina Tuškanac gdje je u 21:30 trebala započeti projekcija Aliena, jer sam znao da će na toj projekciji biti gužva. I bio sam u pravu. Do početka filma gledalište se popunilo, ali ja sam prethodno uspio ugrabiti sasvim solidno (i željeno) mjesto.
O Alienu se baš i nema mnogo toga za reći. Film je klasik za sva vremena i izvrstan u svakom svom detalju. Osobno preferiram Aliens, ali Alien mi je odmah na drugom mjestu tog serijala. Stoga vidjeti ovaj film na velikom platnu je za mene bilo izuzetno iskustvo. Nadam se da će jednom i Aliensi doći na red.

alien

Posve očekivano nakon Aliena 90% publike se pokupilo kući, a na zadnjoj projekciji tog danas su ostali tek rijetki. Zadnji film na programu tog dana je bio krimi triler drama Killers koja je snimljena u ko-produkciji Indonezije i Japana. S obzirom da ovaj film dolazi od producenata akcijsko/borilačkog spektakla The Raid i The Raid 2: Berandal, a sama premisa filma je zvučala dosta dobro, moja očekivanja su bila poprilično visoka. Ali čini mi se da se baš zbog tih (pre)velikih očekivanja ovaj film na žalost prometnuo u najveće razočaranje ovogodišnjeg festivala. Nabacalo se tu svega i svačega te film u konačnici uopće nije ispao ono za što se ga predstavljalo – napeta i žestoka igra miša i mačke između dvoje ubojica. Umjesto toga Killersi su bili razvučena i sumorna psihološka drama sa nekoliko blesavih i besmislenih momenata. Glumci su bili za svaku pohvalu, posebice Kazuki Kitamura u ulozi psihotičnog Nomure. Ali to je bilo nedovoljno da popravi finalni dojma, barem u mom slučaju.

5-killers

Zadnjeg dana festivala na programu su se našla samo dva filma – nagrađivana španjolsko-rumunjska drama KANIBAL, ljubavna priča o uglednom krojaču sa skrivenom “strašću” za ženama. I kultni PAKLENI ŠUND, vjerojatno najcjenjeniji film Quentina Tarantina. Savršen film za kraj festivala!

1 2 3 4 5 6 7 8
Fotkala: Nina Đurđević – Osmi dan Fantastic Zagreba

Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 1.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 2.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 3.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 4.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 5.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 6.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 7.

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.